De Thuiszorg is in beweging. Zij neemt een steeds belangrijkere plaats in onze samenleving in. Door de toenemende vergrijzing maken steeds meer patiënten gebruik van Thuiszorg. Waar de Thuiszorg zich tot voor kort voornamelijk richtte op de praktische dienstverlening bij de oudere thuis, soms in combinatie met de traditionele personenalarmering, zal zij in de toekomst steeds meer professionele zorgtaken van de verpleeg- en ziekenhuizen overnemen.
In de nabije toekomst zal het ziekenhuisbed steeds meer thuis staan en een kamer in een verpleegtehuis zal steeds langer de eigen huiskamer blijven, waarbij de traditionele verpleegster wordt vervangen door de familie, de mantelzorg- of de thuiszorgmedewerkster en de professionele hulp zal, waar mogelijk, op afstand worden geboden.
Deze beweging binnen de Thuiszorg van intramurale naar extramurale zorg stelt veel meer eisen aan de Thuiszorg:
- 24-uurs en 7 dagen per week bereikbaarheid voor de totale dienstverlening.
- hoger kennisniveau bij de hulpverlener door een grotere diversiteit aan zowel apparatuur als patiëntbehoeften.
- nauwere samenwerking met arts en specialist die via de zorgcentrale hun dienstverlening direct aan de patiënten kunnen aanbieden.
Een belangrijk hulpmiddel voor de Thuiszorg om efficiënte dienstverlening te kunnen leveren is het UMO platform. Het UMO platform vormt het hart van alle huidige en toekomstige zorgmogelijkheden. De thuiszorgorganisatie bepaalt vervolgens welke apparatuur en welke dienst via de UMO wordt aangeboden aan de klant. Alarmopvolging en informatie management kan daarna centraal of op verschillende locaties worden uitgevoerd. Dit maakt een flexibele opzet van de zorgcentrale voor één of zelfs meerdere Thuiszorgorganisaties mogelijk.